Forløbet om den nye politiskole er politisk farce

Af Jakob Engel-Schmidt 20

Overskriften på dette indlæg burde indeholde alle nudansk ordbogs synonymer for ”pinligt” og ”farce”. Desværre er pladsen begrænset. Som medlem af Folketinget er jeg pinlig berørt på folkestyrets vegne. Sagen om den nye politiskole udstiller på alle tænkelige måder, hvorfor vælgernes tillid til politikkerne er i frit fald. Forløbet om placeringen af den nye politiskole er desværre et stykke ideelt case-materiale for politologistuderende, der ønsker at forske dybere i begrebet ”politikerlede”.

Beslutningsforløbet består desværre primært af ubehagelige ingredienser, som upræcis kommunikation, sognerådsprioriteter, manglende hensynstagen til faglige anbefalinger, mudderkastning, politisk magtspil for spillets skyld og endelig et fagligt fokus langt fra sagens kerne. Man bliver træt på forhånd – og mest på folkestyrets vegne. Desværre forudsiger jeg, at ethvert håb for selverkendelse er udelukket, da den aktuelle debat er strandet i bortforklaringer og punchlines serveret i velvalgt ammunitionsretorik, perfekt egnet til korte nyhedsindslag uden dybde eller plads til selverkendelse.

 

Da regeringen for mange måneder siden annoncerede, at kongeriget skulle begaves med endnu en politiskole, var det på alle måder en positiv historie. Endelig løste Christiansborg et borgernært problem, måtte man forstå. Mange steder udtrykte folk nemlig stor frustration over, at politiet lå underdrejet af grænsekontrol og terrorbevogtning, hvorfor uendelige telefonkøer og manglende efterforskningsressourcer mødte den almindelige borger, når cyklen blev stjålet eller indbrudstyven havde været på spil. Der skulle uddannes flere politimænd, og den vestlige del af Danmark var en naturlig placering for en ny politiskole. Så langt, så godt.

 

Mit eget parti ønskede at alle interesserede kommuner meldte sig på banen med forslag til fysiske og praktiske lokaliteter. Det medførte et veritabelt stormløb i folketingets retsudvalg, hvor stort set alle borgmestre og deres respektive embedsmænd indfandt sig i deputation medbringende oplæg, farverige tryksager og USB-reklamestik, som udpenslede netop deres kommunes særlige fortræffeligheder.

Set i bagspejlet, var det nok mindre klogt. Regeringen skulle vælge placering for én politiskole, hvorfor hovedparten af de interesserede kommuner og deres førstemænd per definition måtte tolerere en høflig afvisning og tilsvarende et skuffende udfald på deres mange bestræbelser.

 

Beslutninger kræver som bekendt flertal. Det er selvsagt et fornuftigt princip. Desværre måtte regeringen sande, at trods officielle rapporteres anbefaling af, at en ny politiskole optimalt skulle nybygges og placeres centralt i Jylland, så ville flertallet noget andet.

Derfor bestemte flertallet, med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i spidsen, at den annoncerede placering i Herning ikke kunne accepteres. Trods UV-lysklare anbefalinger, mente førnævntes retsordførere, at en skoleplacering i allerede eksisterende bygninger i Vejle ville være meget bedre og hurtigere. Regeringen måtte sande, at det ikke kan betale sig at undervurdere potentialet for hverken sognerådshensyn eller politiske drillerier. Ydmygelsen blev serveret arrogant i kælderkold temperatur, og var ikke til diskussion.

 

Da det ikke kunne blive meget værre – altså set fra den almindelige borgers perspektiv, stod det klart, at den af flertallet dikterede lokalitet, slet ikke kunne blive klar til at tage at tage imod nye politielever indenfor den forventede tidshorisont. De eksisterende bygninger i Vejle skulle underkastes så omfattende forandringer, at det både ville tage længere tid og koste flere penge, end opførslen af et eventuelt nybyggeri.

Endnu et pinlig faktum, der bestemt må have undret vælgere såvel som fagpersoner, for slet ikke at nævne en del medlemmer af Folketinget. Desværre lykkedes det hverken medier eller politikere at få DF og Socialdemokraterne til at forklare det lyksaliggørende i deres geografiske diktat. Det havde ellers været på sin plads.

 

Denne uge bød så på seneste pinagtighed i sagsforløbet. Med lange udsigter til skoleåbning i Vejle, var der behov for at åbne en midlertidig skole. Landet kan trods alt ikke undvære flere politibetjente, bare fordi et politisk flertal har gennemtrumfet en uigennemtænkt beslutning. Politiforbundets både vidende og populære formand, Claus Oxfeldt, anbefalede i flere medier, at man placerede det midlertidige uddannelsessted tæt på den nuværende skole i Brøndby, både for at lette uddannelsesopgaven, øge undervisningskvaliteten og spare kostbare ressourcer.

Som tidligere i forløbet måtte objektive forhold og ekspertanbefalinger se sig slået af det politiske spil. Flertallet havde lovet en skole i Vest. Basta.

 

Vi kan derfor alle ønske Fredericia tillykke med en midlertidig politiskole og græmme os over et farceagtigt forløb, der umuligt kan blive mere pinligt for folkestyret. Velbekomme!

20 kommentarer RSS

 1. Af Niels Larsen

  -

  Sådan er det jo, når Fadbamsen ville gengælde en vennetjeneste i Herning.

  Den gik bare ikke.

  Men pinlig er sagen – for samtlige involverede politikere.

  Men jo kun én ud af mange for Folketinget og regeringen pinlige sager.

 2. Af Niels Christensen

  -

  Venstre har i den grad rodet rundt. Da man inviterede kommunerne til at komme med bud, lå forudsætningerne på nogle klare afstandskrav og ikke særligt klare/præcise indretningsmuligheder.
  Flere kommuner brugte store summer på tilbud, for blot at opleve, at det hele blev ændret hen af vejen.
  Set i bakspejlet er det åbenlyst, at det blev indrettet, så venstrekommunerne skulle tilgodeses.
  Da det åbenbart ikke lykkedes, skulle der pludselig bygges nyt for at betale en gæld til en af LLR.s
  Proselytter.
  Venstre ligger som de reder – og viser igen, at de er et parti med en dårlig moral.

 3. Af ole desler

  -

  pinligt og amatøragtigt med dine kommentarer, Niels Larsen, du kan ikke lide Lars Løkke, derfor har du svært ved at være neutral.
  Hold op, det er et spørgsmål om rigtig placering og timing , og her er S og DF bare ude på at positionere sig selv, til skade for politiet……

 4. Af Jørgen F.

  -

  …værre er at politiet selv ikke er interesseret i halvt uddannede kolleger.
  Det giver heller ingen mening set udefra – for det kan da kun begrænse både personalets karrieremuligheder, og fleksibiliteten i ledelsens planlægning, at man har folk med vidt forskellige uddannelser og kompetencer.
  Alt i alt makværk.

 5. Af Maria Due

  -

  Mit svar er et spørgsmål: Hvad kan I finde ud af? Bortset fra jeres eneløse intriger og forsøg på gensidige bagvaskelser, og her skriver jeg om hele Folketinget.

  Forleden faldt jeg tilfældigt over en lille beretning om Erik Ninn-Hansen og blev overrasket over, at han hørte til de første danske frihedskæmpere. Han var purung, netop blevet student., og det var med livet som indsats. Siden blev han både ridder og kommandør og senere kommanderet til at aflevere sin orden. igen pga. offentlig vanære. Det jeg husker bedst fra Tamilsagen var højesteretsdommer Mogens Hornslets smil, da den flerårige undersøgelse var til ende. Mere malplaceret smil kan jeg dårligt forestille mig og nu er krigstrommerne i gang for at trække Inger Støjberg ud i en ny sag med lignende indhold.

 6. Af J. Hanse n

  -

  Pinligt.
  Skriver bloggeren.

  Et medlem af Venstre har ingen moral.
  Alle bakker op om Støjbergs ulovligheder.

 7. Af Kristian E

  -

  Jeg tror at:
  1: Venstre i hvert fald delvis gik efter Herning af politiske grunde, men trods alt med rimeligt saglige begrundelser for placeringen.
  2: DF og S har slået politisk plat på sagen og desværre ikke haft interesse eller kompetence til at komme med en fungerende alternativ løsning.

  Så bottom line har summen af d’herrer og damers “politiske arbejde” betydet forsinkelser til skade for opbygningen af politiet, spild af skatteydernes penge, og generelt dårligere løsninger. Men det er nok for meget at ønske sig en ansvarlig opposition (DF og S), som har mere at byde på end at stille sig på tværs, og som udviser et minimum af respekt for kvalitet og pris af de sager der skal løses.

 8. Af Jan Petersen

  -

  Personlig kunne jeg ikke drømme om at røre ved politik med en ildrager. Men jeg kan da godt forstå de typer – der ikke er i stand til at begå sig blandt normale på arbejdsmarkedet – vælger professionen politik som alternativ. Hvor ellers får man carte blanche til at smide om sig med millioner og milliarder af kroner? – stort set uden at kunne gøres ansvarlig!

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Noget kan vi åbenbart blive enige om.

 10. Af Helge Nørager

  -

  Ved ikke med andre, men det virker latterligt med en midlertidig politiskole indtil ombygning af lokaler er klar.

  hallo hallo skal de midlertidige lokaler ikke også først ombygges eller står der en politiskole klar ?.

  Rendyrket morskab.

  Og den med Herning, var for støtte i formands kampen, og et så tydeligt bevis på politisk bestikkelse, at selv medlemmer af venstre fik kvalme,

  Nemlig alle dem som ikke støttede formanden i kampen for at bevare magten for enhver pris, fremfor at tænke på hvad som er bedst for Kongeriget Danmark.

 11. Af Jens Agersø

  -

  Forløbet viser bare hvor desperat “Vest-Danmark” er efter at få del i de statslige arbejdspladser som gennem de sidste år har samlet sig i og omkring København.

 12. Af Bjørn Sørensen

  -

  Hvorfor lagde man ikke Politiskolen i Sønderborg hvor man nedlagde en militær uddannelses-institution. Her havde man også nedlagt et hospital, så ville det ikke være en god ide at placere den der for at undgå udkantsproblematikken.

  I øvrig, gad vide hvad officersskolens bygninger bliver brugt til?

 13. Af Kim Kaos

  -

  Alle partierne – uanset farve – skulle skamme sig over hele forløbet.

  Borgerne har i over 10 år ønsket sig mere politi og alt hvad vi har fået er politisk plat .

  I skulle fandme skamme jer allesammen.

 14. Af Maria Due

  -

  Ja, I skulle skamme jer i stedet for at spinne.

 15. Af Janni Glæsel

  -

  Godt indlæg Jakob! Jeg er meget forundret over hvor lidt pressen er gået i kødet på DF og S i forbindelse med deres totalt forfejlede beslutninger- den ene gang efter den anden- i denne sag!! Særligt Tulle var fortaler for valget af en pluk rådden bygning i Vejle, sammen med borgmesteren, der kun kom med halvdelen af sandheden!
  Og nu igen- Hvorfor lytter de ikke til Claus Oxfeldt`s anbefaling?
  Det er sørgeligt at se på

 16. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Janni Glæsel

  “Og nu igen- Hvorfor lytter de ikke til Claus Oxfeldt`s anbefaling?”

  Politiks my dear, politiks.

  Vi har motorveje som er bygget uden at være nødvendige rundt omkring. Fordi politikerne laver en aftale om at hvis i får det,så vil vi have det.

  Dengang man nedlagde officerskolen vidste man formodentligt allerede at der var behov for en ny politiskole.

  At vores politikere skalter og valter med skatteborgernes penge er ikke en ny erkendelse, men desværre er der en lang tradition for det.

  Alle disse “rationaliseringer” man har fortaget i den offentlige administration har ikke gjort den bedre og mere effektiv og personale besparelser har der ikke været tale om.
  Eftersom vi har den største offentlige sektor i verdenen, som siden 2. verdenskrig ikke har forbedret produktiviteten.
  Den offentlige beskæftigelse har været et i måde at skabe nye jobs til de mange arbejdsløse, så man har slet ikke været interesseret i effektivitet.

  At vi ikke har råd til den forvoksede offentlige sektor er blevet en varm kartoffel som ingen tør røre ved.

  Erhvervlivet skriger på kvalificeret arbejdskraft, men alt for mange unge har satset på offentlig beskæftigelse som er vellønnet i forhold till indsatsen.

 17. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Det har alle årene har været svært at bygge og det til den budgetterede sum. Beregninger af omkostninger til offentlige anlæg har altid været et problem. Hvis beregningerne passer fra arkitekter og ingeniører, så presser staten/kommunerne prisen ned for at få byggeriet/anlægget igennem i Folketinget/staten/kommunen til en god lille pris. Det der så sker efterfølgende er, at anlægget/byggeriet bliver dyrere, hvilket de fleste vidste. Jeg har arbejdet i denne branche i over 30 år og har utallige gange givet en realistisk pris, som er blevet besparet. Det værste tilfælde er et eksempel fra Jylland. Det var et offentligt byggeri.
  Jeg lavede et overslag og fik at vide, at det var Københavnerpriser. Sjovt nok endte det med Københavnerpriser. Det sker næsten altid. Hvis der ikke er penge til anlægget, bør man enten vente til pengene er der, eller bevillige det det koster, også med med uforudsigelige udgifter.

  Hav dette i mente Jacob Engel-Schmidt du er politiker. Det er mere professionelt, at pengene passer. Efterfølgende diskussion kan være pinlig for politikere. Men politikerene er dygtige til at sende aben videre til byggefolkene.

 18. Af georg christensen

  -

  Den nye politiskole og forløbet, tilkendegiver især venstres værdiløshed samtidig med hele det nuværende danske politiske systems værdiløshed.

  I kampen om den ene eller anden placering , bruges der tid og penge for at komme videre. Mit foreslag vil være: Lad politiet selv vælge 4 placeringer , 1 på sjælland udenfor københavn, 1 på fyn og to i jylland. Når disse 4 placeringer er valgt, så trækkes der lod blandt dem og vinderen får skolen i gamle eller nye lokaler.. Færdig “bums faldera”, og problemet er løst , ikke flere politiske fjollerier, som alt for ofte efterhånden virker som danmarks politiske “vuggestue”, og ikke som et “folketing” for “det danske samfund”. .

 19. Af georg christensen

  -

  Den nye politiskole og forløbet, tilkendegiver især venstres værdiløshed samtidig med hele det nuværende danske politiske systems værdiløshed.

  I kampen om den ene eller anden placering , bruges der tid og penge for at komme videre. Mit foreslag vil være: Lad politiet selv vælge 4 placeringer , 1 på sjælland udenfor københavn, 1 på fyn og to i jylland. Når disse 4 placeringer er valgt, så trækkes der lod blandt dem og vinderen får skolen i gamle eller nye lokaler.. Færdig “bums faldera”, og problemet er løst , ikke flere politiske fjollerier, som alt for ofte efterhånden virker som danmarks politiske “vuggestue”, og ikke som et “folketing” for “det danske samfund”. Når politiet, så selv skal vælge, må de huske på, at danmark er så lille, at selv et yderområde er nærområdet. .

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Dårligt politisk håndværk, nemlig nybygning skal igennem finansudvalget, og DF samt Soc.D spænder ben, og Dansk politik er at drille, og vores nye Politielever betaler prisen, og alt ved det gamle.
  90 mandater Finn Vig

Kommentarer er lukket.