Mads Langers falske debatmelodi

Af Jakob Engel-Schmidt 31

I lørdags vandt musikeren Mads Langer to statuetter ved årets Gaffapris. Han brugte sejrstalen til et følelsesladet angreb på ”uddannelses-loftet” og beskyldte Lars Løkke for at mangle ”menneskelighed”. Tilskuerne klappede. Det er altid populært at kritisere upopulær lovgivning og beskylde magthaverne for at være dårlige mennesker. Et hurtigt kig under argumenternes motorhjelm afslører en fuldstændig mangel på sammenhæng mellem påstand og belæg.

Mads Langer er en fremragende musiker. Det er synd, han ikke udviser samme format, når han kritiserer folketinget og blander sig i samfundsdebatten. I stedet vælger han en velformuleret kritik, der desværre er nogenlunde lige så sagligt begrundet som Medinas mere eller mindre gennemtænkte kommentarer til flygtningepolitikken.

I takketalen sagde Mads Langer: (…) Med uddannelsesloftet og afskaffet fjumreår får vi ikke flere typer som Lucas Graham, Mø og mig selv. Det lyder urimeligt farligt, ja næsten skadeligt for nationens fremtid. Gad vide hvor Mads Langer egentlig ved det fra? Er der grundlag for påstanden, eller er det bare et dygtigt komponeret stykke dessertpopulisme?

Mig bekendt har hverken Graham, Mø eller sagens hovedperson færdiggjort en videregående uddannelse (ret mig endelig, hvis jeg tager fejl), fordi de alle har haft travlt med at forfølge deres passion for musik. Det glemmer Langer desværre at fortælle publikum i sin følelsesladede kritik. Det er trist, fordi den information havde afsløret manglen på argumentsammenhæng for publikum. Påstanden om, at folketingets ”uddannelsesloft” havde bremset karrieren for succesfulde musikere uden uddannelsen er ikke alene absurd, den er faktisk utrolig ubegavet.

Det stopper til gengæld ikke Mads Langer for at servere en kæmpe stråmand for publikum. Han beskylder regeringens politik for at stoppe skabelsen af succesfulde musikere og kunstnere, uden at have belægget på plads. Publikum spiser det råt mens klapsavlerne bølger frem mod scenen og bekræfter Langers følelsesladende angreb på de indsigtsløse og menneskefjendske borgerlige. Først når publikum kommer hjem og måske genser klippet på tv, går det op for folk, at de muligvis har ladet sig forføre.

Jeg spørger mig selv, hvorfor Mads Langer vælger så ringe argumenter? Hvis han virkelig står ved sine udtalelser, og de beror på dybtfølte holdninger, burde det ikke være svært at formulere et par gode slagkraftige argumenter. Enten er Langer populist. Eller også er han ligeglad, så længe kritkken mødes af applaus og anerkendelse i kunstnerkollegiet.

Læseren må ikke misforstå mig. Jeg synes debatten har brug for flere stemmer og mere nuance – og gerne kunstnere med begavede bidrag og tankevækkende samfundsobservationer.

Debatten har til gengæld ikke brug for flere publikumsfavoritter, der ikke tænker sig om og bare vælger den nemme kritik. Det er for billigt, og ødelægger i øvrigt troværdigheden for andre kunstnere med argumenterne i orden og noget på sinde.

Endelig overgår det min ringe fatteevne, hvorfor der er sammenhæng mellem talentfuldt guitarspil og hårdtslående vurderinger af andres menneskelighed. Umiddelbart tænker jeg, at man skal være i besiddelse af stor indsigt og uendelig visdom, før man gør sig til dommer over begrebet ”menneskelighed”. Mads Langers selvbestaltede domsret er måske det mest tankevækkende ved debatten.

 

31 kommentarer RSS

 1. Af Birger Nielsen

  -

  Hvem er Mads Langer ?
  Er han, en Lucas Graham eller MØ kunstnere ?
  For folk, som er vokset op med popmusik fra 60`ernes England og USA, samt danske popslagere fra 70èrne og 80 `erne er idens musik en ørkenvandring i elendigheder.
  Hvem kan i dag skrive iørefaldende melodier som tidligere eller rimelige poptekster ?
  Det er et stort liramlarum af talentløsheder nutidens såkaldte kunstnere leverer.
  Synd for nutidens unge, at det ikke findes bedre.

 2. Af Jan Petersen

  -

  I USA forsvandt den politiske brug af intetsigende celebs ved valget af Trump. En tidligere professionel forretningsmand og nuværende præsident kan ikke bruge lalleglade amatører til noget fornuftigt. Forhåbentlig smitter det også af i andedammen Danmark.

 3. Af Jesper E Skade

  -

  Sammenligner du , Ole Petersen, her Engel-Schmidt med en Trump i USA, en mand der har arvet sin fars penge – og selv er gået fallit, vist seks gange – så forstår jeg bedre hans bemærkning om sin egen ringe fatteevne, og manglende respekt for folks oplevelse af Regeringens uddannelsesloft/menneskelighed, forhold som Herning-borgmesteren også har påpeget, og som findes bredt i landets Venstre-landskab, som altid var præget af tre dyder, eget mådehold, generøsitet overfor andre og en frivillig social kontrol….

 4. Af Jan Petersen

  -

  Hvem er i øvrigt Ole Petersen 🙁

 5. Af Jesper E Skade

  -

  Undskyld, Jan Petersen…. selvfølgelig…

 6. Af Konrad Pedersen

  -

  Helt enig med Birger og Engel-Schmidt. Mads Langer burde holde sig fra en følelsesladet, populistisk og alt for letkøbt kritik af statsministeren og hans manglende menneskelighed. Det taler til Mads Langers’ disfavør, at han spontant tager publikum som gidsel i en situation, hvor han får applaus på baggrund af hans kunstneriske indslag og ikke hans enkeltstående politiske ytring.

  Jeg kender kun smeden og hesteavleren Niels Hausgaard, der som begavet entertainer og sanger med guitar forstår betydningen af: “hver ting til sin tid” uden at han mister troværdighed hverken som musiker eller politisk satiriker. Ham kunne Mads Langer lære lidt af.

  Iøvrigt også enig med Birger om hans syn på tidens musik og “talentmæssigt nybrud”

 7. Af Trine Bech

  -

  Mø tog afgang fra Det Fynske Kunstakademi i 2013. Så jo, hun har en uddannelse.

 8. Af Jan Petersen

  -

  Ja, en Mø “uddannelse” rimelig sikker på livsvarig offentlig forsorg.

 9. Af Daniel Thillerup

  -

  Kære Jakob Engel Schmidt.
  Mine tanker om uddannelsesloftet , Det er bare at det ikke giver mening, Lige som med su besparelsen som i os lavet. og nu os 225 timer reglen , Jeg synes i rammer de udsatte og studerende alt for hårdt. Jeg synes det er en forkert måde at behandle de grupper i Danmark der faktisk godt vil gøre en forskel . F.eks studerende vil jo gerne have et arbejde, De vil godt være med til at bygge Danmark op , Alligevel så sætter i en grænse for udanelse , jeg forstår ærlig talt ikke logikken i det.

  Hvorfor er det at Statsministeren Nævner gentagende gange han godt vil have folk i arbejde, Da Ville det være Attraktivt, Med muligheden, Ekstra uddannelse, Er det et fællesskab burde man vil os have en mulighed for ekstra uddannelse.
  Kh Daniel Thillerup.

 10. Af Johann Walizscki

  -

  Mads Langer og de andre “humanister” argumenterer altid helt ad Mogadishu til.
  Er han et navn på et computerprogram (freeware), som kan komponere pop-melodier og lørækken til samme ?

 11. Af j nielsen

  -

  “Ja, en Mø “uddannelse” rimelig sikker på livsvarig offentlig forsorg.”

  Hva Satan, er hun allerede på livsvarig offentlig forsorg. Det var tidligt. Mærkeligt hun ikke har fået mere på puklen for det. Det plejer at tage nogle år at komme gennem systemet, men hun har måske gode forbindelser.

 12. Af j nielsen

  -

  “Mine tanker om uddannelsesloftet , Det er bare at det ikke giver mening,”

  Som S Pind udtrykte det: Nu sætter regeringen karensperioden ned, fra at være livslang til at være seks år.

  Som jeg udtrykker det: Det er bare med at slå til, inden de går den modsatte vej og sætter karensperioden op. Til 2xlivslang. Hvis forældrene – den ene eller begge – har en videregående uddannelse, er der lukket for næste generation.

  Kun fantasien sætter grænser, og sådan får man brudt den social arv. I hvert fald på papiret.,

 13. Af Jan Petersen

  -

  Jeg har udført mange forskellige jobs i min livslange karriere på arbejdsmarkedet. Men der har nu ikke været så meget “statslig kunst” indblandet i rimelig triviel slaveri. Måske er jeg gået glip af en – offentlig betalt underholds ordning?

 14. Af Niels Larsen

  -

  Mads Langer kan muligvis være en god musiker – don’t really know.

  Men politik har han ikke mere forstand på end så mange andre unge i hans alder: zip, zero.

 15. Af Finn Hvidberg-Hansen

  -

  Utåleligt med disse kunstnerspirer, der misbruger deres optræden til at markedsføre deres mere eller mindre uforgribelige – for ikke at sige ubegribelige – meninger om politiske emner. Som om deres “kunstnerego” forlener dem med en afgørende vægt ! Beskedenhed er stadig en dyd….

 16. Af Lars Petersen

  -

  @ JAKOB ENGEL-SCHMIDT.(1-2) – del 2 kommer senere, eller i morgen..

  1. “Begge” Mads Langer´s forældre, er 100% skattelønnede folkeskolelærer.
  2. Altså er denne Mads Langer, endog særdeles tæt på at være skatte-inhabil.

  Men har problemer med din undgåelse af det egentlige.. nemlig hvordan uddannelses sekt.,
  i Danmark, er en bragende underskudsforretning, som konstant ignoreres, idet her groft sagt
  ikke er ret meget ægte, frit, markeds-erhverv left, anden end offentlig virksomhed, offentlige
  leverandører, sub leverandører til de offentlige leverandører, som igen fylder godt dobbelt op
  målt med den altafgørende internationale “Konkurrence-lighed”, alt imens man taler forbi..

  Hertil kommer volumen skatteorienteret salg, samt direkte skattesubsidieret erhverv, hvilket
  ikke levner meget tilbage, hvorfor udnyttelsen af de rent 100% skattebetalte uddannelser, er
  ren tombola-økonomi, da uddannelses-aktiviteten, ej ses omsat til selvbærende civilisation.

  Hertil kommer det uhyggeligt store antal uddannelser, hvis kompetencer aldrig ses brugt og
  efterspurgt, samt de som hopper fra, dør, eller bortrejser, hvilket igen TOTALT ignoreres 100%.

  DEN KOMISK ELENDIGE SKATTE-UDNYTTELSE I DANMARK, ER DEN DÅRLIGSTE I BASIS OECD..

  At Danmark formentlig er they one, mht at være den mest korrupte nation i basis OECD, samt
  har den største nepotisme-korruption, med hvad dertil høre af “skatte skabt inkompetence” i
  offentlig virksomhed, som igen manifestere sig i kuldsejlede projekter, samt dyrere drift mv.,
  gider jeg ikke tage fat på i denne omgang, da sindsygen, simpelthen bekoster FOR mange ord.

  LAD I STEDET SE LIDT PÅ DEN “T O T A L T” IGNOREREDE SYSTEM-KONSEKVENS I DANMARK.

  Inden jeg giver blot et enkelt ex. herpå, skal vi lige have med, at Danmark som bekendt er en
  af de nationer, som bruger aller, aller, aller flest tvangs-midler, (hentet fra markedet), på udd.,
  versus kan præsentere en af de absolut ringeste vækstrater, (hvis hovedpart bunder i skatten),
  som derved, (målt over tid), omsættes til øget outsource, og øgede borger-kompensationer.

  jeg skal gå nu.. men håber mit indlæg kommer på, da jeg senere vil smide del 2 på, idet jeg har
  en sød lille ignoreret kompensation, lydende på årlige små 33.000 millioner kr., plus flere til 🙂

 17. Af Mads Timo

  -

  Debatten mangler ikke flere publikumsyndlinge, der ikke tænker sig om og vælger den nemme kritik, postuleres der i bloggen. Men hvad er det nu lige flertallet af danske politikere selv hør Jacob? I laver ikke andet end at smide om jer med nem kritik. Og hvorfor? Fordi i gerne alle sammen vil være publikumsyndlinge og dermed sikre jer selv ( personer og parti) mere magt.

  Så flå nu de skyklapper af dig selv og dine venner Jacob. Den nemme kritik findes i alle lag i det her samfund og hvis der er nogen der er gode til at udnytte den, så er det jer på borgen!!

 18. Af Hans Jørgen Hansen

  -

  Så hvis han er gået fallit, vistnok 6 gange med fars penge ( uha da).. og kommer ovenpå som multi milliardær… må han alligevel være Damm good

 19. Af Jens Petersen

  -

  Uddannelsesloftet har bl.a. den konsekvens, at unge musikere, der ovejer en konservatorie eller anden kunstnerisk uddannelse, i stedet vælger en universitetsuddannelse, da konservatoriet er en uddannelse, der formelt set ikke er noget som helst værd. Mads Langers ord er ikke blot tomme, og at du ikke er i stand til at forstå de relativt banale pointer er i virkeligheden lidt skræmmende. Det havde været rart, hvis du havde forholdt dig til substansen og på ærlig vis havde fremlagt den prioritering, som du som politiker står for – frem for at lade som om, at uddannelsesloftet er en lovgivning, der ikke har nogle konsekvenser. Al lovgivning har konsekvenser og er udtryk for en politisk prioritering. Stå dog ved det..

 20. Af Charlotte Bjerghave

  -

  Det jeg hørte Mads Langer sige var, at med de indførte stramninger, af hvilken årsag det nu måtte skyldes, fratages unge muligheden for “fjumreår”, hvor de kan eksperimenter med, eksempelvis, at forfølge en drøm, om at blive til noget ved eks. musikken – finde ud af, om de rummer et talent der holder. Eller for den sags skyld finde deres “rigtige hylde”.
  Hvis det er “fornuften” der skal styre og presser de unge ind i et fastlagt uddannelsesforløb, risikerer vi at gå glip af talenter som Lucas Graham, Mø og Mads Langer. Jeg hørte også Mads sige, at fordi han havde muligheden og lykkedes med sin drøm, fik han ikke brug for “sine” 6 års SU og tilbød derfor Lars Lykke at benytte dem til værdig trængende.
  Jeg tror, lige som jeg formoder mange af dem der klappede gør, at vi rammer forkert og for ulige. Og igen er det kun er børn af bemidlede forældre, der kan købe sig til flere muligheder.
  Jeg opfattede det ikke som en beskyldning af personen Lars Løkke, om at være ikke medmenneskelig, men politikeren. Og at det var Mads’ egen mening – og den har man vel lov at have – talentfuld musiker, taknemmelig og rummelig – eller ej. Det er bare min mening – ikke nødvendigvis (tydeligvis) alle andres.

 21. Af Niels Larsen

  -

  Ja, det er langt ude.

  Man undrer sig snart over hvordan der overhovedet kan laves musik i alle de andre lande, der ikke har Danmarks SU og fjumreår.

 22. Af Niels Lemche

  -

  Må ikke her?

 23. Af bo h

  -

  Filter/censurproblem!?

 24. Af Bent Søgaard

  -

  Kan slet ikke forstå holdningen om, at der er steder der ikke må tales politik. Kunsten vil miste sin værdi, hvis den skal være upolitisk, eller politisk korrekt.
  Kunst er politik og kunstner er politiker, der må udtale sig som de vil. Er det en falsk debatmelodi, er jeg nød til at sige, at så er Engels-Schmidts blog indlæg hamrende umusikalsk.

 25. Af J Nielsen

  -

  “Fjumreår.” Er det det år mellem gymnasiet og studierne, hvor man tager et arbejde og sparer op så det første studieår kan klares uden at stifte gæld?

 26. Af Niels Lemche

  -

  Rindalismen længe leve!

  Blogholderens problem er, at han tror, at trold kan tæmmes. Kunstnere og intellektuelle bevæger sig rundt i et univers, der ikke følger de lodrette og vandrette linjer, som udstikkes af DJØF-skemaer og som vore dårligt uddannede politikere måske tror, at de forstår. Derfor, Hvidberg, kan du heller ikke kontrollere kunstneres politiske meninger; men de har evnen til at skabe sig fora, nøjagtig som journalister har det, men ofte er de mere talentfulde.

  Noter, at jeg ikke siger, at deres meninger er særlig fornuftige. Jeg siger kun, at de ikke kan kontrolleres. I gamle dage smed man dem i fængsel eller slog dem ihjel; men det er næppe en løsning nu om dage. Og selvfølgelig er kunstnerens frie status en konsekvens af det romantiske kunstnersyn.

 27. Af Niels Lemche

  -

  Rindalismen længe leve!

  Blogholderens problem er, at han tror, at trold kan tæmmes. Kunstnere og intellektuelle bevæger sig rundt i et univers, der ikke følger de lodrette og vandrette linjer, som udstikkes af DJØF-skemaer og som vore dårligt uddannede politikere måske tror, at de forstår. Derfor, Hvidberg, kan du heller ikke kontrollere kunstneres politiske meninger; men de har evnen til at skabe sig fora, nøjagtig som journalister har det, men ofte er de mere talentfulde.

  Noter, at jeg ikke siger, at deres meninger er særlig fornuftige. Jeg siger kun, at de ikke kan kontrolleres. I gamle dage smed man dem i fængsel eller slog dem ihjel; men det er næppe en løsning nu om dage. Og selvfølgelig er kunstnerens frie status en konsekvens af det romantiske kunstnersyn.

 28. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Venstre regeringen har beskæret og beskæret kulturen. Nu kun på 0.77% af bnp. Laveste i Europa efter grækenlands.

  Mens Sverige bliver mere kulturrigt lever Danskerne under forfærdelige blå ukulturelle individer ,der kun interessere sig for svineflæsk.

 29. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Venstre regeringen har beskæret og beskæret kulturen. Nu kun på 0.77% af bnp. Laveste i Europa efter grækenlands.

  Mens Sverige bliver mere kulturrigt lever Danskerne under forfærdelige blå ukulturelle individer ,der kun interessere sig for svineflæsk….q

 30. Af Lars Petersen

  -

  @ JAKOB ENGEL-SCHMIDT (del 2)

  SOM JEG TRUEDE MED, VILLE JEG VENDE TILBAGE, MEN GØR DET KORT, FOR AT GØRE DET LANGT.

  Dvs. i stedet for at anføre diverse over for dig, vil jeg sige (næsten) det samme, men til CEPOS
  direktøren – Martin Ågerup, men vil dog starte med at komme med et par indlysende LEAN
  argumenterende forslag tii din Kollega, Sophie Løhde, idet man er på absolut galt spor (IGEN)

 31. Af Dansk kunst er blevet en gang Ølstykke i november | ASH

  -

  […] interessante er, at kunsten for en stor dels vedkommende er holdt op med at være politisk. Når Mads Langer prædiker for menigheden i musikkatedralen, ved vi godt, at hans sange ikke handler om […]

Kommentarer er lukket.