Spil syvkabale med de ældre og bo gratis på plejehjem

Af Jakob Engel-Schmidt 14

Vi hører ofte, at der mangler varme hænder på de danske plejehjem, og at der skal tilføres flere midler til ældreområdet. Venstre kæmper for, at alle skal have en værdig alderdom, og regeringen har derfor prioriteret sundhed og ældre med over 1. mia. kr. i 2017. Men måske vi skal prøve at tænke behovet for varme hænder i et bredere format end blot midler og mandetimer?

 

Spil syvkable med de ældre og bo gratis på plejehjem”.

I et nytænkende, socialt eksperiment i Holland inviteres unge, studerende til at bo gratis på plejehjem, hvis de til gengæld tilbringer tid med de ældre. De unge får gratis kost og logi, så de har bedre mulighed for at koncentrere sig om deres studier. Som modydelse forpligtiger de sig til at tilbringe mindst 35 timer om måneden med de ældre på plejehjemmet. De unge hjælper til med at servere mad, deltager i fødselsdage, hjælper til, hvis det kniber med at sende en sms til barnebarnet og tager et slag syvkabale. Ja, nogle har sågar brugt en dag i haven med de ældre og en kasse spraydåser, da flere gerne ville prøve at male ”det dersens nymodens kunst”. – Også kaldet graffiti.

 

Evalueringen fra plejehjemmets leder er meget positiv. De ældre bliver mindre syge, og samværet med de unge får dem til at live op. Plejehjemslederen forklarer: ”De unge tager verden udenfor med herind, og der er så meget varme i deres kontakt”. Men det er ikke kun de ældre, der oplever gavn ved tiltaget. Også de unge er glade for ordningen. Samværet lærer dem meget om de ældre, dem selv og livet generelt. Samtidig afhjælper forslaget den store mangel på studieboliger, som rigtig mange studerende kæmper med.

Forslaget forudsætter naturligvis, at der er ledige plejehjemspladser, så de studerende ikke tager pladsen fra ældre med behov for hjælp. Samtidig kræver forslaget, at der findes kommuner og folketingsflertal, der tør eksperimentere med sociale velfærdsinnovation.

 

Vi lever i en tid, hvor der ikke er meget kontakt mellem generationerne. Tidligere boede man hele generationer under samme tag. I dag bor de ældre alene på plejehjem, og de unge bor alene i fancy, men dyre andelslejligheder i storbyerne. Selvom vi aldrig har haft bedre muligheder for at holde kontakten ved lige gennem fx opkald, sms eller de sociale medier, så har antallet af især unge og ældre, som føler sig ensomme aldrig været højere. Mary Fonden finansierede i 2015 en stor undersøgelse af ensomhed i befolkningen. I den angiver 6,4 procent af de 16-29-årige, svarende til 64.000 personer, at de ”ofte” eller ”altid” føler sig ensomme. Det er kun gruppen af ældre over 85 år, der i lige så høj grad føler sig ensomme som de unge 16-29-årige.

 

Vi skal passe godt på vores ældre. Passe godt på vores unge. Passe godt på vores velfærdssamfund, hvor vi passer godt på hinanden. Og det gør vi måske bedst ved at tænke nyt? At turde lade Kurt på 93 bo sammen med Kamilla på 23 år. Vi politikere bør i hvert falde turde give det et forsøg, og tænke varme hænder i andet end midler og mandetimer. ”Spil syvkable med de ældre og bo gratis på plejehjem”. Ja, det kunne godt have lokket mig, da jeg var 23 år.

 

14 kommentarer RSS

 1. Af Lotte Tabor

  -

  Nej tak! Skal vi nu også udsættes for de senildemente 68’eres sexchikane?

 2. Af Ib Kyv

  -

  Det forslag må lige være noget for de autonome, og de fleste større plejehjem har brug for en hashpusher, så 68’erne ikke går helt i frø, når de bliver anbragt på det sidste stoppested, så det er en win-win situation.

 3. Af bent niel

  -

  I årtier har kommunistisk og feministisk tænkende politikere ført en politik som splittede så mange familier som muligt, og spredte familiernes medlemmer for alle vinde. Husmødrene blev spillet ud mod mændene, mændene blev gjort retsløse og børnene blev anbragt på støjende, støvede, urolige og smittefarlige institutioner til statsopdragelse. Så det er logisk at de menneskelige værdier har det svært, og at ensomhed og social elendighed fylder rigtig meget. Måske er ovenstående idé om at få unge ind på plejehjem en god idé, der kan lappe lidt eller meget på den menneskefjendske politik der har domineret gennem flere årtier.

 4. Af J Nielsen

  -

  Syvkabale er ikke et spil. Medmindre det er Las Vegas udgaven.

 5. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt synes jeg, det er et glimrende forslag at mikse yngre- og ældre generationer under samme tag. Det kan der da formentlig kun komme noget positivt ud af.

 6. Af Henning Svendsen

  -

  Et revolutionerende forslag -og prisen på at drive et plejehjem sammenlignet med er Herberge -ja den taler vi ikke om
  Jeg vil ellers mene at en Røde Kors hund er både billigere og bedre
  Men Engel bliver mere og mere en konkurrent til Kristan og med et nystrøget slips der hænger nedad så står han stærkt hos kvindekønnet

 7. Af r. vangkilde

  -

  JAKOB har smag for blød gratis velfærd , hvem vil ikke gerne pynte sig i ungdommeligt selskab.
  ELLER er Jakob også et institutions menneske, der sætter pris på social liberal fællesskab, med nye tanker hos Venstre.

 8. Af Lars Risbak

  -

  Fantastisk idé!

  At spille kabale holder hjernecellerne i gang – og det er der brug for, skriver bl.a. Ældresagen i deres blad. Hjernecellerne skal tæppebombes med udfordringer. Det giver et langt bedre otium end blot at sidde hen. Sammen med de unge studerende får de ældre både kløpulver til hjernecellerne og et ungdomspust udefra, der bryder med de gængse normer. At bryde den daglige trummerum er også udfordrende for de små grå. Da 7-kabalen kan være lidt kedelig i længden, vil jeg personligt stille PC-spillet KabaleKongen med sine 70 kabaler gratis til rådighed for ethvert plejehjem, der måtte ønske det.

 9. Af Svend Jensen

  -

  “I et nytænkende, socialt eksperiment i Holland inviteres unge, studerende til at bo gratis på plejehjem, hvis de til gengæld tilbringer tid med de ældre. De unge får gratis kost og logi, så de har bedre mulighed for at koncentrere sig om deres studier. Som modydelse forpligtiger de sig til at tilbringe mindst 35 timer om måneden med de ældre på plejehjemmet. ”

  Hvad med at invitere unge danske kontanthjælpsmodtagere til samme formål ?
  Er det kun studerende som kan omgås “ældrebyrden” ?
  Man kunne ligefrem af kontanthjælpsmodtagere kræve deltagelse i et sådant arrangement. Det ville især være nyttigt for de utallige muslimske kvinder, der går og lopper den for kontanthjælpen hjemme i ghettoen. Så bliver de også integreret; som de jo er helt vilde med.

 10. Af Kirsten Rasmussen

  -

  I mine ører lyder det som en rigtig god idé. Dog er tilbuddet nødt til gælde unge mennesker, der er fri for de værste sociale problemer, så det er formentlig nødt til at være studerende.

  Hvorfor er I dog så negative – det forstår jeg ikke.

 11. Af Svend Jensen

  -

  @KIRSTEN RASMUSSEN – 2. MARTS 2017 12:40
  “Hvorfor er I dog så negative – det forstår jeg ikke.”

  Negativitet indgår naturligt i sociale sammenhænge alle steder!
  En eventuelt tilbud, som for nogles vedkommende ikke skal kunne afslås, bør omfatte alle; også unge med problemer. Problemfyldte unge ville få fordel af den ‘opdragelse’, som ældre kan give dem og som de unge måske har savnet i deres opvækst.
  I sin tid var jeg udstationeret på plejehjem som militærnægter. Det gav en vis indsigt i livets vilkår, som de fleste unge kunne trænge til.
  Desuden ville især muslimske kvinder få glæde af civiliserede menneskers selskab. Så slipper de for at jagte deres egne døtre, servicere deres egne priviligerede sønner og traske bagefter deres Herre hjemme i ghettoen.

 12. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt et af de mere aparte debatspil på Berlingske blogs under pseudonymet – hovedet koldt. Der er godt nok kun én deltager, så hvordan spillet egentlig foregår, står noget hen i det uvisse. Måske er en syvkabale – som tidsfordriv – at foretrække !

 13. Af Maria Due

  -

  Vælgerkommentar i filteret.

 14. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Et fint forslag. Men er altså også mangel på plejehjemsplaådser?

  Det vil kræve flere penge. Og de kan sagtens findes.

Kommentarer er lukket.